Wat gaat er nou echt mis in de repomarkt?

Stel je voor: Je werkt al jaren in de financiële wereld. Je weet alles van obligaties en aandelen en beheert misschien wel vermogen voor klanten. Opeens wordt je opgeschrikt door een crisis in de repomarkt. Halverwege september is er opeens paniek: de korte rente schiet omhoog van 2% naar 10%. Wat is hier aan de hand? De Fed grijpt in en zet haar balans open. In een paar maanden stijgt de balans met honderden miljarden dollars, net als na de val van Lehman Brothers in 2008.

Is het probleem in de repomarkt van medio september nu (mede) veroorzaakt door het monetaire beleid van de Fed? Is het een gevolg van marktverstoringen door regulering? Of duidt het op een breder probleem? Het is belangrijk om deze markt in de gaten te houden, omdat het een aanwijzing geeft welke richting de economie op gaat. Ook helpt het ons marktbewegingen en acties van centrale banken de komende maanden beter te begrijpen.

Deze crisis kwam voor velen als een verrassing. Toch waren er drie experts die maanden van tevoren al de eerste signalen registreerden. Wat zeggen zij over de ontwikkelingen op de repomarkt?

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email
Wat gaat er nou echt mis in de repomarkt?
Deel dit artikel:
Getagd op:                                                

Redactie

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking van het team van Geotrendlines Insider.