Waarom Europa nu een ‘Bad Bank’ en kapitaalmarktunie wil

De ECB is bezig een zogenaamde ‘bad bank’ op te tuigen. Een vehikel waarin commerciële banken hun slechte leningen kunnen parkeren. Dit idee werd twee jaar geleden al gelanceerd, omdat banken nog altijd meer dan €500 miljard aan slechte leningen met zich meetorsen als gevolg van de kredietcrisis van 2008. Duitsland stak er echter een stokje voor. Er mocht geen sprake zijn van een transfer van belastinggeld naar kwetsbare banken in andere Europese landen.

De Corona-crisis heeft het onderwerp weer op de agenda gezet. Veel leningen zullen door de zware en langdurige economische krimp namelijk niet meer worden terugbetaald. Het aantal slechte leningen op de balans van banken zal ook nog eens toenemen. Welke oplossingen zijn er voor dit probleem?

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Waarom Europa nu een ‘Bad Bank’ en kapitaalmarktunie wil
Deel dit artikel:
Getagd op:                                

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.