Van goud naar Global Finance

Dit is het eerste deel van een serie artikelen over oorsprong, evolutie, functie en functioneren van ons huidige geld- en kapitaalmarktstelsel. In dit artikel gaan we van gouden muntstandaard naar goudstandaard en het einde van Bretton Woods.

Voor velen zal nieuw zijn dat Bretton Woods niet ten einde kwam door een tekort aan monetair goud, maar door de opkomst van de eurodollar geldmarkt. Deze interbancaire offshore geldmarkt ontstond onder de radar van toezichthouders. Toen bleek dat reguleren in internationaal verband niet goed kon worden georganiseerd, werd de markt oogluikend toegestaan. Weer later, in de jaren ’80 werd deze offshore markt volledig omarmd. De staatslening speelt sindsdien een belangrijke rol. Met alle gevolgen van dien.

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Van goud naar Global Finance
Deel dit artikel:
Getagd op:                                            

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.