Rusland en Turkije openen officieel TurkStream gaspijpleiding

Rusland en Turkije hebben vandaag de TurkStream officieel in gebruik genomen. Deze nieuwe pijpleiding kan op jaarbasis 31 miljard kubieke meter gas vanuit Rusland naar Turkije en Europa transporteren. Daarvan is bijna de helft bestemd voor Turkije, de rest gaat naar verschillende Europese landen. Speciaal voor de openingsceremonie bracht de Russische president Poetin een bezoek aan Turkije.

TurkStream

De TurkStream is een 930 kilometer lange gaspijpleiding over de bodem van de Zwarte Zee. Rusland en Turkije kondigden het project eind 2014 al aan, maar de aanleg begon pas in 2017. Het is overigens niet de eerste onderzeese pijpleiding tussen de twee landen, want in 2005 namen Turkije en Rusland de Blue Stream al in gebruik. Deze pijpleiding heeft een capaciteit van 16 miljard kubieke meter gas en is bestemd voor de Turkse energiemarkt.

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Rusland en Turkije openen officieel TurkStream gaspijpleiding
Deel dit artikel:
Getagd op:                                    

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.