Olieprijs stort in elkaar, wat is er aan de hand?

De olieprijs is vandaag in elkaar gestort als gevolg van een structureel overschot aan olie. De spotprijs voor een vat West Texas Intermediate (WTI) zakte maandag naar minder dan $10, het laagste niveau in meer dan twintig jaar. Ondanks de productiebeperkingen daalt de olieprijs, omdat de vraag simpelweg sneller afneemt dan het aanbod. Ook is nog maar weinig opslagcapaciteit beschikbaar, nu verschillende landen hun olievoorraad aanvullen.

Begin april steeg de olieprijs nog in aanloop naar een gecoördineerde productiebeperking door olieproducerende landen. Dat optimisme bleek van korte duur, omdat het structurele overschot in de markt bleef bestaan. Oliemarktanalist Cyril Widdershoven waarschuwde begin april al voor een te groot optimisme. Hij verwachtte dat de olieprijs door een structureel overschot verder zou dalen tot $10 per vat. De olieprijs is op het moment van schrijven zelfs negatief, maar wat zegt dat eigenlijk?

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Olieprijs stort in elkaar, wat is er aan de hand?
Deel dit artikel:
Getagd op:                

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.