Moeten we hopen op de pijn van een depressie om een totalitaire staat te voorkomen?

De huidige Amerikaanse president Joe Biden strooit – net als zijn voorganger Donald Trump – met geld. Het ene na het andere noodpakket wordt uit de grond gestampt om de Amerikaanse economie van de ondergang te redden. De bedragen waar het om gaat zijn krankzinnig te noemen. Het begon in maart 2020 met een pakket van $2.000 miljard. In december 2020 volgde nog een pakket ter waarde van $900 miljard. De nieuwe president doet hier nog een aantal scheppen bovenop. Hij begon meteen één dag na zijn inauguratie met een noodpakket van $1.900 miljard. En Biden heeft al aangekondigd $2.000 miljard te gaan steken in infrastructuur en $1.900 miljard aan hogere sociale uitkeringen.

De nieuwe Amerikaanse begroting die in oktober wordt gepresenteerd, zal de hoogste zijn sinds de Tweede Wereldoorlog. Ook aan onze kant van de oceaan grijpen overheden naar het maken van schulden om de economie te stimuleren. Nog nooit werd er zo kwistig omgegaan met geleend geld. Waar komt dit vandaan? Waarom kunnen overheden nu ineens zo kwistig met (geleend) geld strooien en hun invloed uitbreiden? Waar gaat dit eindigen? Om deze vragen te beantwoorden gaan we even terug in de tijd. Dit artikel verscheen eerder in het tijdschrift Gezond Verstand.

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Moeten we hopen op de pijn van een depressie om een totalitaire staat te voorkomen?
Deel dit artikel:
Getagd op:                        

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.