Kunnen Italië en Spanje wel zonder steun ECB?

De centrale banken van Italië en Spanje hebben afgelopen jaren vrijwel alle nieuwe staatsobligaties van hun eigen land opgekocht. Onder het opkoopprogramma van de ECB hebben zij zoveel schuldpapier uit de markt gehaald dat er weinig overbleef voor banken en beleggers. Nieuwe cijfers van het Institute for International Finance (IIF) laten zien dat de obligatiemarkt daardoor zeer kwetsbaar is geworden.

Bouwt de ECB haar opkoopprogramma af, dan is het nog maar zeer de vraag of de markt het schuldpapier wil overnemen. Want hoe veilig zijn staatsleningen van de zuidelijke landen? Tijdens de Europese schuldencrisis zagen we de Italiaanse en Spaanse rente al flink oplopen. Beleggers maakten zich toen zorgen over de staatsschuld in verhouding tot de groei van de economie van deze landen. In dit artikel laten we zien dat de situatie minder stabiel is dan de lage rente suggereert.

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Kunnen Italië en Spanje wel zonder steun ECB?
Deel dit artikel:
Getagd op:                                    

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.