Krediet, Keynes en het einde van de Grote Depressie

Wereldwijd zijn aandelenkoersen tot recordhoogten gestegen. In de Verenigde Staten staan de Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq op het hoogste niveau ooit, terwijl de AEX-index in Amsterdam na een eindsprint in techfondsen eveneens een nieuwe all-time high behaalde. De aandelenmarkten profiteren van de extreem lage rente, waardoor steeds meer geld naar de beurzen vloeit.

Bijna 92 jaar geleden, op 3 september 1929 bereikte de aandelenbeurs van Wall Street zijn hoogste koers tot dan toe. Het was tevens het slotstuk van de befaamde Roaring Twenties in de Verenigde Staten. De tijd van grote welvaart waarin Amerikanen met hun fabrieken en films, met hun wolkenkrabbers, hun muziek en hun manier van leven de toon zetten voor de hele wereld. Alles ging goed, alles kon. Maar die manier van leven was wel geheel gebaseerd op krediet.

Dat bleek toen de aandelenbubbel barstte en de koersen in oktober kelderden. Veel beleggers hadden met geleend geld aandelen gekocht. Toen hun aandelenportefeuilles onder water stonden, moesten ze geld bijstorten, maar velen konden dat niet. Aandelenkoersen bleven door dalen. Het zou het startsein vormen voor de grote economische depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Krediet, Keynes en het einde van de Grote Depressie
Deel dit artikel:
Getagd op:                                

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Trendlines Insider.