Is de hogere inflatie tijdelijk of structureel?

Centrale banken worstelen met de blijvend hoge prijsinflatie. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft afgelopen week tijdens een hoorzitting over monetair beleid zelfs het woord ‘transitory’ in de ban gedaan. Dat terwijl de centrale bank maandenlang vasthield aan het standpunt dat de hoge inflatie tijdelijk zou zijn.

Is de Amerikaanse centrale bank nu eindelijk om? Door het opzij schuiven van deze veelbesproken term ontstond er wereldwijd onrust op de financiële markten. Wat betekent dit voor het monetaire beleid? Gaat de Fed haar steunprogramma’s sneller afbouwen en mogelijk eerder de beleidsrente verhogen?

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van de snel oplopende inflatie. Ook zullen we uitleggen of en wat centrale banken hier aan kunnen doen. En de hamvraag: zal de prijsinflatie voor langere tijd hoog blijven en misschien zelfs versnellen? Of komt er een kink in de kabel en zal de inflatie na verloop van tijd snel inzakken?

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Is de hogere inflatie tijdelijk of structureel?
Deel dit artikel:
Getagd op:                                

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.