Fed komt met nieuwe noodloketten voor staatsleningen VS

De Amerikaanse centrale bank gaat twee noodloketten invoeren om de markt voor staatsleningen te stabiliseren. We hebben op Geotrendlines al een aantal malen geschreven over de crisis die in maart 2020 plaatsvond in deze markt voor staatsleningen. Deze crisis was groter en fundamenteler dan de kredietcrisis die volgde op de val van Lehman Brothers in september 2008. Centrale banken schrokken zich vorig jaar dan ook dood.

De Fed weet zich in haar huidige beslissing gesteund door een rapport van de G30, een organisatie waarin voormalig centraal bankiers, oud-ministers van Financiën en hoog geplaatste personen uit de financiële sector overleggen over de (in)stabiliteit van het monetair en financieel systeem. Deze organisatie kwam eerder deze week met een analyse van de gebeurtenissen die leidden tot de crisis.

Wat gebeurde er in maart 2020, waardoor de liquiditeit in de markt opeens opdroogde? Wat waren de oorzaken van deze acute liquiditeitscrisis in de belangrijkste markt in het mondiale systeem? En waarom is illiquiditeit van Amerikaanse staatsleningen zo gevaarlijk? Omdat dit onderwerp uiterst belangrijk is, zetten we het in dit artikel nog een keer op een rij. Tevens gaan we dieper in op de oplossingen die de G30 aandraagt en de Fed nu gaat invoeren. Zijn dit wel oplossingen? Of belanden we daarmee van de regen in de drup?

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Fed komt met nieuwe noodloketten voor staatsleningen VS
Deel dit artikel:
Getagd op:                                                            

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.