Energieprijzen naar recordhoogte, hoe gaat dit verder?

De energieprijzen in Duitsland zijn het afgelopen jaar spectaculair gestegen. Kostte een megawattuur (MWh) eind vorig jaar nog €50, op de termijnmarkt wordt daar nu al meer dan €250 voor betaald. Dat is meer dan vijf keer zoveel geld voor dezelfde stroom als een jaar geleden. De energieprijzen schieten omhoog door zorgen om een tekort aan aardgas, de sluiting van kolencentrales en kerncentrales en een lager dan verwachte opbrengst uit wind- en zonne-energie.

Op korte termijn verwacht de markt nog geen verbetering van de situatie. Sterker nog, voor het eerste kwartaal van volgend jaar komen de stroomprijzen nog hoger uit. Kijken we naar de termijnmarkt voor energie in Duitsland, dan zien we dat de piek in februari ligt. Het termijncontract voor deze maand heeft op moment van schrijven een prijs van €408 per MWh. Dat is bijna tien keer zoveel als het gemiddelde over de afgelopen jaren. Hoe moet dit verder?

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
Energieprijzen naar recordhoogte, hoe gaat dit verder?
Deel dit artikel:
Getagd op:                                            

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.