De terugkeer van monetair goud in drie scenario’s (slot)

In de eerste drie delen van deze reeks beschreven we hoe goud kan terugkomen in het monetaire systeem. Ofwel als een door overheden opnieuw ingevoerde goudstandaard of als een door de markt afgedwongen betaalmiddel. Maar er is nog een andere rol die goud kan aannemen: namelijk die van spaarmiddel en referentiepunt van waarde, losgekoppeld van de betaalfunctie.

Het is een noviteit die paradoxaal genoeg mogelijk is geworden door het gat in de hand van overheden. Staatsleningen bleven ondanks de toenemende begrotingstekorten dienst doen als spaarmiddel en als financieel onderpand. Spaarders en financiële partijen maakten steeds meer gebruik van staatsobligaties die tegelijkertijd expandeerden en meer waard werden: eigenschappen van een klassieke bubbel.

In dit laatste deel van deze reeks beschrijven we het derde scenario: de overgang van staatsleningen naar goud als referentiepunt van waarde.

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
De terugkeer van monetair goud in drie scenario’s (slot)
Deel dit artikel:
Getagd op:        

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.