De-dollarisatie: China en Rusland dumpen de dollar?

Opkomende economieën als Rusland en China zouden er alles aan doen om de machtspositie van de dollar af te breken. Denk aan oliecontracten in andere valuta en aan valutaswaps. De Russische president Poetin zei vorig jaar zelfs dat de rol van de dollar moet worden herzien, omdat de Verenigde Staten hun machtspositie zouden misbruiken. Nieuwe cijfers bevestigen dat Rusland steeds meer in andere valuta handelt dan de dollar. Ook hebben de twee landen hun dollarreserves de laatste jaren afgebouwd.

Er is echter een groot verschil tussen landen die op eigen initiatief dollarreserves afbouwen (de-dollarisatie) en landen die door omstandigheden worden gedwongen om hun reserves aan te spreken (dollarschaarste). De mainstream media, maar ook alternatieve media, schreven de ontwikkelingen van de laatste jaren meestal toe aan het eerste scenario. We krijgen zo de indruk dat deze landen de dollar dumpen, maar de realiteit ligt een stuk genuanceerder. Om dat te kunnen begrijpen moeten we ons verder verdiepen in het ontstaan van dit dollarsysteem en in de functie van dollarreserves. In dit artikel leggen we dat uit.

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
De-dollarisatie: China en Rusland dumpen de dollar?
Deel dit artikel:
Getagd op:                                            

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.