China speelt cruciale rol in schuldencrisis

Afgelopen maart was de meest stressvolle maand voor financiële markten sinds de val van Lehman Brothers in oktober 2008. Een acuut financieel infarct, gevolgd door een mondiale schuldencrisis was een reëel gevaar. De escalerende problemen werden gevolgd door reacties van centrale banken. Maar pas nadat de Amerikaanse centrale bank (Fed) draconische maatregelen aankondigde kwam de financiële markt tot rust.

Zoals we destijds al schreven op Trendlines was de crisis eigenlijk een dollarcrisis. Centrale banken kochten niet alleen onbeperkt staatsleningen, bedrijfsleningen en ETF’s, ook opende de Amerikaanse centrale bank zogenaamde dollar swap-lijnen met andere centrale banken. Zo werden de vereiste dollars gedistribueerd in het mondiale dollar-systeem.

Steeds meer onderzoek wijst naar de mondiaal verweven financiële markten op basis van dollars als het echte probleem. Een weg uit dit schuldenprobleem is dan ook erg moeilijk. Door almaar toenemende schuldenproblemen bij zwakkere partijen zijn de conclusies van dit onderzoek verre van geruststellend. Hamvraag hierbij is: welke rol gaat China spelen?

Verder lezen?

Dit Geotrendlines Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Klik dan hier om te abonneren. Als abonnee kunt u hieronder inloggen.

 Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email
China speelt cruciale rol in schuldencrisis
Deel dit artikel:
Getagd op:                                    

Sander Boon

drs. Sander Boon is politicoloog. Hij is een gedreven politiek-economisch en monetair analist die verder kijkt en dieper graaft en daardoor vaak verborgen verbanden ontdekt. Hierdoor heeft hij een unieke kijk op sociaal-maatschappelijke, politiek-economische en monetaire trends en ontwikkelingen.